Aromoterapia

ULEIURILE ESENŢIALE

 

Istoric

Uleiurile esenţiale au fost folosite din cele mai vechi timpuri, iniţial fiind utilizate ca şi parfumuri.

Primele mărturii scrise datează de acum 5000 mii de ani odată cu constituirea primelor civilizaţii de-a lungul fluviilor Tigru, Eufrat, Nil şi Gange.

Cea mai veche mărturie privind tehnica extracţiei şi distilării odorantelor este un recipient din argilă cu margine dublă şi capac conic, descoperit în apropiere de Ninive şi datând din anul 3500 î.Chr. Descoperirile arheologice au scos în evidenţă existenţa alambicului încă din anul 3500 î.Chr. în Egipt şi în Mesopotamia.

În Grecia antică, parfumierii se numeau aromatieri. Distilarea uleiurilor din plante devine o practică curentă în secolul al VIII-lea, după perfecţionarea alambicului de către alchimiştii arabi. Numele lui Avicena ( 980-1037 ) este strâns legat de fixarea primelor tehnici de distilare.

La începutul Renaşterii, către 1500, manuscrisele veneţiene menţionează uleiurile distilate.

 

Definiţie

Uleiurile esenţiale sunt produşi ai metabolismului secundar vegetal secretaţi de celule specializate în acest scop, repartizate în diferite organe şi depozitate în vacuole, pungi sau canale secretorii, sau în perii glandulari, sub formă de lichide uleioase, volatile, cu miros plăcut, aromat.

Uleiurile esenţiale sunt produse în protoplasma celulară a unor plante şi reprezintă produşi ai metabolismului celular.

Numai o treime din numărul total al familiilor de plante cunoscute produc uleiuri esenţiale. Uleiul se acumulează în glande specializate, cum ar fi perii glandulari, canale secretoare, sau rămâne în interiorul celulei, în vacuole. Difuzează uşor prin pereţii celulari, ajungând pe suprafaţa plantei, de unde, prin evaporare, se împrăştie în atmosferă, creând parfumul caracteristic plantei.

Uleiurile esenţiale se obţin din diferite organe specifice ale plantelor : flori, frunze, fructe, seminţe, coji, scoarţă, rădăcină, planta întreagă, ace şi ramuri, răşini.

 

Modalităţile de folosire ale uleiurilor esenţiale în aromaterapie

Uz intern

3-5 picături de ulei esenţial se amestecă cu o linguriţă de miere.

Se administrează de 3-5 ori pe zi.

Uz extern

Inhalaţiile

Sunt benefice în tratarea problemelor respiratorii, a răcelilor, gripei şi pentru pregătirea tenului în vederea unui tratament cosmetic. Pentru aceasta, se toarnă într-un vas 1 litru de apă clocotită şi se adaugă 3-4 picături de ulei. Vaporii degajaţi se inspiră stând aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare. Inhalaţiile sunt contraindicate persoanelor care suferă de astm sau epilepsie, deoarece pot declanşa o criză.

 

Baia

Este o cale foarte plăcută şi totodată eficientă de a folosi uleiurile pentru relaxarea pe care o induce apa caldă şi prin faptul că porii se dilată, permiţând uleiului să pătrundă prin tegumente.

Uleiurile se adaugă înainte de a începe baia şi nu mai devreme, deoarece, datorită căldurii, ele se evaporă foarte uşor. Este important de reţinut că nu trebuie depăşită doza pentru că se produc iritaţii ale pielii şi mucoaselor. Astfel, pentru o baie se pun 4-6 picături ulei esenţial ( sau 4-6 picături amestec ). Baia va dura 10-20 minute.

 

Masajul

Pentru o şedinţă de masaj, se adaugă 4-6 picături de ulei esenţial ( sau din amestecul de uleiuri preferat ) în aproximativ 10 ml ulei de masaj sau ulei măsline. În nici un caz nu se va depăşi cantitatea recomandată de ulei, deoarece la doze mai mari, ele sunt foarte iritante pentru piele.

După un masaj din cadrul aromaterapiei, uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare, evitându-se baia sau duşul timp de 6-8 ore. Astfel, se asigură o absorbţie completă a uleiului volatil.

 

Comprese

Într-un vas cu apă se adaugă ulei esenţial : 2 picături la 100 ml apă, pentru suprafeţe mici, şi 6-8 picături la 300-400 ml apă, pentru suprafeţe mari. Se amestecă, apoi se înmoaie o bucată de tifon sau şervet de bumbac, se stoarce, se aşează pe zona afectată şi se acoperă cu un prosop. Se menţine compresa maxim o oră. Procedeul se poate repeta de 2-3 ori pe zi.

 

Lampa ( candela ) odorantă

Pentru aceasta, se pune apă în farfuria candelei, se adaugă 3-5 picături de ulei. Nu se recomandă folosirea candelelor în camerele cu copii mici nesupravegheaţi, deoarece se pot accidenta.

 

Sauna

Se adaugă 20 - 40 picături de ulei în vasul cu apă pentru stropitul pietrelor.

 

Atenţionări !!!

Uleiurile esenţiale nu se vor folosi sub nici o formă de către femeile gravide, mamele care alăptează, copii sub 1 an şi, de asemenea, nu se aplică pe răni deschise şi fracturi. Totodată, la copiii sub 12 ani se va folosi doza pe jumătate. Trebuie evitate supradozarea şi abuzul, deoarece pot să apară efecte secundare.

 

ULEIUL ESENŢIAL DE BERGAMOTĂ ( Citrus bergamia )

Numele de bergamot provine de la oraşul italian Bergamo, din provincia italiană Lombardia, unde a fost cultivat pentru prima dată. Legenda spune că acest copac a fost găsit de Cristofor Columb în Insulele Canare şi de aici a fost adus în Spania şi Italia. Scrieri medievale menţionează utilizarea sa în scop terapeutic în Florenţa, în anul 1725. Tot în acea perioadă s-au făcut primele extracţii de ulei esenţial din coaja fructelor de bergamot. Acest ulei este principalul constituent al faimosului parfum preparat în secolul al XVII-lea în Germania la Köln, devenit celebru în toată lumea, până în zilele noastre sub numele de Eau de Cologne.

 

Întrebuinţări principale : tonic nervos, antidepresiv

 

Alte intrebuinţări : antispastic, stomahic, carminativ, antiinflamator, antibacterian, expectorant.

 

Indicaţii principale :

- afecţiuni ale sistemului nervos : depresie, anxietate, tensiune nervoasă, cefalee

 

 Alte indicaţii :

- afecţiuni ale aparatului digestiv : colici, balonare, inapetenţă

- afecţiuni ale aparatului respirator : infecţii de căi respiratorii

- afecţiuni ale aparatului uro-genital : infecţii şi inflamaţii ale căilor urinare, cistite, uretrite

- afecţiuni ale pielii : herpes, acnee, ten seboreic, îngrijirea tuturor tipurilor de ten, îndepărtarea mirosului de fum de ţigară şi insectelor

 

Efecte psiho-mentale : este util persoanelor încordate, tensionate, critice, prin efectul relaxant, răcoritor.

 

Mod de întrebuinţare :

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi.

Uz extern :

Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte. Se inspiră timp de 10-15 minute, stând aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop.

Candela de aromaterapie : 5-6 picături

Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa din cadă.

Masaj : 4-5 picături de ulei esenţial se amestecă cu 10 ml ulei gras ( măsline, sâmburi de struguri, etc.). După masaj, uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare timp de 6-8 ore. Se va evita expunerea la soare timp de 12 ore după aplicarea pe piele, datorită efectului fotosensibilizant.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial nu se va folosi sub nici o formă de către gravide, mamele care alăptează, persoanele alergice la acest produs, copii sub 1 an. De asemenea, la copii până la 12 ani se va folosi jumătate din doza administrată adulţilor.

Evitaţi supradozarea, abuzul şi contactul cu ochii.

 

ULEIUL ESENŢIAL DE BRAD ( Abies alba )

Uleiul esenţial de brad a fost adus în Europa în secolul al XVII-lea.

A fost folosit ca aromatizant, deodorant, dezinfectant al încăperilor şi pentru produse cosmetice.

Uleiul esenţial se extrage din acele şi ramurile tinere de brad.

Intrebuinţări principale : fluidificant al secreţiilor bronşice, expectorant

Alte întrebuinţări : antiseptic, tonic - calmant, coleretic-colagog, antireumatic

 

Indicaţii principale :

- afecţiuni ale aparatului respirator : tuse, răceală, gripă

 

Alte indicaţii :

- afecţiuni ale aparatului digestiv : balonare, sindrom dispeptic biliar

- afecţiuni ale sistemului osteoarticular : reumatism, artrite

- afecţiuni ale sistemului nervos : oboseală, stres

 

Efecte psiho-mentale : Conferă un sentiment de siguranţă, stabilitate şi vigoare. Este util persoanelor care se simt slăbite, nesigure, epuizate.

 

Mod de intrebuinţare :

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi.

Uz extern :

Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

Candela de aromaterapie : 5-6 picături

Baie : 5-10 picături ulei esenţial se pun în apa de baie.

 

 

ULEIUL ESENŢIAL DE CEDRU ( Cedrus atlantica )

Uleiul de Cedru se numără printre primele uleiuri extrase în antichitate. El era cunoscut de toate marile civilizaţii antice, fiind folosit în medicină, cosmetică şi parfumerie; egiptenii îl foloseau şi la îmbălsămare. În Tibet este folosit şi în prezent, atât în ritualurile religioase, cât şi în terapie.

Uleiul esenţial se extrage din lemnul de cedru.

 

Intrebuinţări principale : tonic nervos, antidepresiv

 

Alte intrebuinţări : antiseptic respirator şi urinar, diuretic

 

Indicaţii principale :

- afecţiuni ale sistemului nervos : oboseală, anxietate, depresie

 

Alte indicaţii :

- afecţiuni ale aparatului respirator : antiseptic respirator şi urinar

- afecţiuni ale aparatului urinar : cistită

- afecţiuni ale sistemului osteoarticular : reumatism, artrite

- afecţiuni cutanate : acnee, infecţii fungice, erupţii

 

Efecte psiho-mentale :

Uleiul de Cedru reface şi revitalizează după o zi de lucru agitată, elimină tensiunea nervoasă, frica, confuzia, calmează mintea, crescând astfel puterea de concentrare.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

ULEIUL ESENŢIAL DE CIMBRU ( Thymus vulgaris )

Se extrage din părţile aeriene înflorite.

 

Acţiuni principale : antibacterian cu spectru larg, antiviral.

 

Alte acţiuni : antifungic, expectorant, tonic digestiv, stomahic, carminativ, antihelmintic, coleretic, antispastic, tonic şi stimulent nervos, anestezic local

 

Indicaţii principale :

l afecţiuni ORL şi respiratorii : răceală, gripă, sinuzită, otită, tuse, bronşită, tuberculoză

l afecţiuni ale aparatului urinar : cistită, pielo-nefrită

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului digestiv : enterocolite bacteriene, virale şi candidozice, parazitoze ( tenii, ascarizi, oxiuri ), colici, balonare

l afecţiuni ale sistemului osteoarticular : reumatism, artroze

l afecţiuni ale sistemului nervos : astenie, oboseală generală

l afecţiuni cutanate : infecţii fungice, eczeme, herpes

 

Efecte psiho-mentale :

Regenerează fiinţa, mobilizează resursele lăuntrice, conferind forţa de a depăşi dificultăţile vieţii.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi, 5-7 zile.

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Masaj : 1-2 picături de ulei esenţial se amestecă cu 10 ml ulei gras ( măsline, sâmburi de struguri, etc.). După masaj, uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare timp de 6-8 ore.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial de cimbru este iritant pentru piele şi mucoase, de aceea se foloseşte întotdeauna diluat!

 

ULEIUL ESENŢIAL DE CORIANDRU ( Coriandrum sativum )

De origine din Orientul Mijlociu, coriandrul creştea şi în “grădinile suspendate ale reginei Semiramis din Babilon”, una din cele şapte minuni ale lumii. In antichitate, el era folosit ca plantă condimentară, terapeutică, precum şi în parfumerie.

Uleiul esenţial se extrage din fructele de coriandru.

 

Acţiuni principale : tonic digestiv, stomahic, carminativ

 

Alte acţiuni : tonic şi stimulent nervos, antibacterian, afrodiziac

 

Indicaţii principale :

l afecţiuni ale aparatului digestiv : anorexie nervoasă, digestie dificilă, atonie digestivă, enterocolită fermentativă, colici, balonare

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale sistemului nervos : astenie, oboseală generală, libidou scăzut datorită stresului şi oboselii

l afecţiuni ale aparatului urinar : cistită

l afecţiuni ale sistemului osteoarticular : reumatism, artroze, contracturi şi dureri musculare

 

Efecte psiho-mentale :

Este indicat persoanelor foarte exigente, nervoase şi stresate, deoarece creează o stare de confort şi forţă interioară.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

 

ULEIUL ESENŢIAL DE EUCALIPT ( Eucalyptus globulus )

Eucaliptul este un arbore de origine australiană de dimensiuni impresionante, el poate să atingă înălţimi de până la 140 metri. Uleiul de eucalipt a început să fie produs din secolul al XIX-lea. El se extrage din frunzele arborelui, care sunt mereu verzi. La început, a fost cunoscut sub numele de Mentă de Sidney, datorită acţiunilor sale calmante asupra tulburărilor digestive, asemănătoare cu cele ale mentei.

Uleiul esenţial se extrage din frunzele de eucalipt.

 

Acţiuni principale :

l antibacterian

l antiviral

l antifungic

l mucolitic

l expectorant

 

Alte acţiuni :

l imunostimulent

l antiinflamator

l revigorant

 

Indicaţii principale :

l afecţiuni ale aparatului respirator : răceală, gripă, bronşită, tuse, sinuzită, febră

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale sistemului nervos : oboseală generală, dureri de cap

l afecţiuni ale aparatului uro-genital : cistită, nefrită, leucoree

l afecţiuni ale sistemului osteoarticular : reumatism, artrită

l afecţiuni cutanate : herpes, micoze, pojar, scarlatină

l altele : dezinfectează aerul din încăperi, alungă insectele

 

Efecte psiho-mentale :

Calmează stările emoţionale intense, creşte puterea de concentrare, ajută la eliminarea confuziei şi a fricii.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa din cadă.

l Masaj

l Comprese

 

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial nu se va folosi sub nici o formă de către gravide, mamele care alăptează, persoanele alergice la acest produs, copii sub 1 an, persoanele care suferă de hipertensiune arterială şi epilepsie.

 

 

ULEIUL ESENŢIAL DE FENICUL ( Foeniculum vulgare )

Feniculul era o plantă foarte populară în China antică, unde se folosea ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe. Egiptenii şi romanii îi cunoşteau calităţile stomahice şi anti-toxice.

Uleiul esenţial se extrage din fructele de fenicul. Acţiuni principale : stimulent digestiv, carminativ

 

Alte acţiuni : antibacterian, antispastic, creşte peristaltismul intestinal, coleretic-colagog, expectorant, estrogenic, emenagog, galactogog, diuretic

 

Indicaţii principale :

l afecţiuni ale aparatului digestiv : digestie lentă, indigestie pe fond nervos, colici, balonare

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului respirator : tuse, bronşită

l afecţiuni ale aparatului urinar : cistită, litiază urinară

l afecţiuni ale sistemului endocrin : alăptare, amenoree, menopauză

 

Efecte psiho-mentale :

Util persoanelor interiorizate, lipsite de entuziasm, cu teamă de comunicare şi de nou.

Uz intern : 2-3 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi.

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj : 2-3 picături de ulei esenţial se amestecă cu 10 ml ulei gras ( măsline, sâmburi de struguri, etc.). După masaj, uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare timp de 6-8 ore.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial nu se va folosi sub nici o formă de către gravide, persoanele alergice la acest produs, copii sub 6 ani, persoane care suferă de epilepsie.

 

ULEIUL ESENŢIAL DE GERANIU ( Pelargonium graveolens )

Uleiul esenţial a fost distilat pentru prima dată în Franţa, la începutul secolului XX; astăzi, cele mai importante regiuni unde este cultivată această plantă sunt Insulele Reunion, Maroc, Egipt, China. In trecut, geraniul a fost folosit pentru a trata răni, tumori, fracturi şi în epidemiile de holeră.

Credinţa populară îi atribuia şi virtuţi magice, astfel că oamenii îl cultivau în jurul casei.

Uleiul esenţial se extrage din frunze şi tulpini recoltate în timpul perioadei de înflorire, când mirosul se aseamănă trandafirului.

 

Acţiuni terapeutice principale : tonic nervos, calmant şi răcoritor

 

Alte acţiuni terapeutice : antiinflamator, antiseptic, reglează secreţia de sebum

Indicaţii principale :

l afecţiuni ale sistemului nervos : nelinişte, anxietate, depresie, atacuri de panică

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului digestiv : gastro-enterită

l afecţiuni ale aparatului uro-genital : infecţii şi inflamaţii ale căilor urinare, cistite, uretrite

l afecţiuni cutanate : herpes, eczeme, acnee, îngrijirea tuturor tipurilor de ten

 

Efecte psiho-mentale :

Este util celor care şi-au pierdut încrederea, devenind temători, iritabili şi defensivi. Redă bucuria de a trăi şi puterea de a merge mai departe.

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj : 4-5 picături de ulei esenţial se amestecă cu 10 ml ulei gras ( măsline, sâmburi de struguri, etc.). După masaj, uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare timp de 6-8 ore.

 

ULEIUL ESENŢIAL DE IASOMIE ( Jasminum grandiflorum )

Iasomia este nativă în Himalaia şi Asia. Este considerată o floare sacră de către oamenii acestor locuri. De-a lungul timpului iasomia a fost mereu adorată ca plantă a dragostei, fiind o emblemă parfumată a iubirii. În India, iasomia este cunoscută şi ca “lumina lunii”, datorită florilor sale, care se deschid doar la lăsarea serii. Uleiul ei este denumit “regele uleiurilor”.

Uleiul se extrage din florile de iasomie

 

Acţiuni :

l sedativ, liniştitor, calmant

l antiseptic

l afrodisiac

 

Indicaţii :

l stări de agitaţie, nervozitate, încordare psihică,

l stres, util pentru pielea sensibilă.

 

Efecte psiho-mentale :

Induce sentimente pozitive, redă tonusul psihic ( bună dispoziţie ).

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

ULEIUL ESENŢIAL DE IENUPĂR ( Juniperus communis )

De-a lungul istoriei, uleiul esenţial de ienupăr a avut un rol major în timpul epidemiilor de ciumă, holeră sau febră tifoidă. In antichitate, medicii greci, romani şi arabi prescriau ienupărul ca antiseptic, iar în Mongolia era dat femeilor în timpul travaliului.

In spitalele franceze, crenguţe de Rozmarin şi Ienupăr au fost arse până la începutul secolului XX pentru a purifica aerul.

Insuşirea Ienupărului de a înviora un spirit obosit este sugerată şi în Biblie, unde se spune că Sfântul Ilie, epuizat fiind, s-a culcat sub un Ienupăr ( 1 Împăraţi 19:4 şi 5 ).

Uleiul esenţial se extrage din fructele de ienupăr.

 

Acţiuni principale : diuretic, elimină acidul uric

 

Alte acţiuni : antiseptic urinar, antiinflamator, antispastic, antilitiazic, depurativ, stimulent digestiv, analgezic.

 

Indicaţii principale :

l afecţiuni ale aparatului urinar : cistita, pielita, litiaza renală

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale sistemului osteoarticular : reumatism, artrită, gută, contracturi şi dureri musculare

l afecţiuni ale aparatului digestiv : digestie dificilă, enterocolită fermentativă şi infecţioasă, colite spastice

l afecţiuni ale sistemului nervos : sciatică, nevrite

l celulită, obezitate, retenţie de apă

 

Efecte psiho-mentale

Conferă optimism, curaj, căldură şi afecţiune.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de ulei

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte. Se inspiră timp de 10-15 minute, stând aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

Precauţii şi contraindicaţii

Evitaţi supradozarea, abuzul şi contactul cu ochii. In caz de afecţiuni severe ale aparatului renal poate produce hematurie.

 

ULEIUL ESENŢIAL DE LAVANDĂ ( Lavandula angustifolia )

Lavanda este o plantă renumită pentru calităţile calmante şi pentru parfumul sau delicat. Uleiul esenţial de Lavandă este unul dintre cele mai populare uleiuri folosite în aromaterapie din vremuri imemoriale. Locuitorii Romei antice foloseau Lavanda la baie şi pentru a-şi vindeca rănile, la vreme de război. De altfel, numele acestei plante vine din limba latină, unde “lavare” înseamnă a spăla, a curăţa.

Apa de levănţică a fost foarte populară în Anglia medievală în perioada elisabetană şi în cea a domniei Casei Stuart, fiind parfumul preferat al reginei Maria Henrietta, soţia regelui Charles I.

Uleiul de lavandă se extrage din inflorescenţele plantei.

 

Acţiuni terapeutice principale : calmant, sedativ

 

Alte acţiuni terapeutice : antispastic, antiinflamator, antibacterian, antiviral, antifungic, expectorant, hipotensiv, emenagog, cicatrizant

 

Indicaţii principale :

 • afecţiuni ale sistemului nervos : insomnie, agitaţie, tensiuni nervoase, stres, cefalee, depresie, nevralgii

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului respirator : răceala, gripa, bronşita, tuse, sinuzită

l afecţiuni ale aparatului cardio-vascular : palpitaţii, hipertensiune arterială

l afecţiuni ale aparatului digestiv : tulburări digestive pe fond nervos, enterocolite infecţioase, colici, balonare

l afecţiuni ale aparatului uro-genital : infecţii şi inflamaţii ale căilor urinare, cistite, uretrite

l afecţiuni ale pielii : herpes, acnee, arsuri, răni, micoze, eczeme, îngrijirea tuturor tipurilor de ten, înţepături de insecte

l afecţiuni ale sistemului osteoarticular : reumatism, artrită, contracturi şi dureri musculare

l îndepărtarea insectelor

 

Efecte psiho-mentale

Menţine echilibrul psihic, în special pentru cei depresivi şi anxioşi, timizi şi hipersensibili.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

ULEIUL ESENŢIAL DE LĂMÂIE ( Citrus limonum )

Lămâiul a fost adus în Europa din Orientul Apropiat în timpul războaielor sfinte purtate acolo de cruciaţi ( sec. XI-XIII ). Egiptenii îl foloseau ca antidot în intoxicaţiile cu carne, peşte şi în febra tifoidă.

Uleiul esenţial se extrage din pericarpul ( coaja ) fructelor.

 

Acţiuni terapeutice principale : antibacterian, antiviral

 

Alte acţiuni terapeutice : tonic vascular, hipotensor, antiaterosclerotic, fluidifiant sanguin, stimulent leucocitar, antiacid ( alcalinizant ), stimulent digestiv, decongestionant hepatic şi renal, tonic nervos

 

Indicaţii principale :

l sistem imunitar : stimulează apărarea organismului împotriva infecţiilor

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului respirator : infecţii respiratorii, tuberculoză

l afecţiuni ale aparatului cardio-vascular : varice, fragilitate vasculară, hipertensiune arterială, ateroscleroză

l afecţiuni ale sistemului nervos : cefalee, migrene, nevralgii

l afecţiuni ale pielii : acnee, răni, micoze, eczeme, herpes, îngrijirea tenului gras, pistrui, veruci, celulită

l îndepărtarea insectelor

 

Efecte psiho-mentale

Generează o stare de puritate şi prospeţime, de claritate mentală şi încredere.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial nu se va folosi sub nici o formă de către gravide, mamele care alăptează, persoanele alergice la acest produs, copii sub 1 an, persoane hipotensive.

 

ULEIUL ESENŢIAL DE MELISSA ( Melissa officinalis )

Melissa sau roiniţa este o plantă mediteraneană, adusă de romani în provincia Britania. In Evul Mediu, faimosul medic elveţian Paracelsus a numit Melissa "Elixirul Vieţii", datorită efectului său calmant asupra inimii. Melissa, cunoscută şi sub numele de ”Lemon Balm”, este numită de evrei Bal-Smin, ceea ce înseamnă "Regele uleiurilor".

Uleiul de melissa se extrage din frunzele şi inflorescenţele plantei.

 

Acţiuni terapeutice principale : sedativ, antispastic

 

Alte acţiuni terapeutice : antiaritmic, hipotensiv, antiemetic, carminativ, antiinflamator

 

Indicaţii principale :

l afecţiuni ale sistemului nervos : insomnie, stres, cefalee, depresie, anxietate

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului respirator : prin reducerea anxietăţii, previne şi ameliorează criza de astm

l afecţiuni ale aparatului cardio-vascular : palpitaţii, aritmii, tensiune crescută pe fond nervos

l afecţiuni ale aparatului digestiv : indigestie, greaţă, vărsături, colici, balonare, colon iritabil

 

Efecte psiho-mentale

Aduce linişte şi calm, putere de concentrare şi ne ajută să ne simţim bine.

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj : 4-5 picături de ulei esenţial se amestecă cu 10 ml ulei gras ( măsline, sâmburi de struguri, etc.). După masaj uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare timp de 6-8 ore.

 

ULEIUL ESENŢIAL DE MENTĂ ( Mentha arvensis )

Ca şi multe alte plante, menta a fost cunoscută de grecii antici, romani şi egipteni pentru însuşirile sale terapeutice. La daci era cunoscută sub numele de “mantia” sau ”minta”.

Uleiul de mentă se extrage din frunze şi vârfurile înflorite ale plantei.

 

Acţiuni terapeutice principale : stimulent digestiv, antiemetic, antidiareic, antispastic, carminativ

 

Alte acţiuni terapeutice : antiinfecţios, antiinflamator, coleretic-colagog, decongestionant, expectorant, analgezic, antipruriginos

 

Indicaţii principale :

 • afecţiuni ale aparatului digestiv : indigestie, digestie lentă, balonare, dischinezie şi colică biliară, enterocolită, toxiinfecţii alimentare, rău de mişcare

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului respirator : rinită, sinuzită, gripă, bronşită, astm, tuse

l afecţiuni ale sistemului nervos : oboseală pe fond nervos, migrene, stres, depresie, nevralgii

l afecţiuni ale pielii : eczeme, urticarie, prurit

l afecţiuni ale aparatului uro-genital : cistite, prostatite, colici renale

l altele : îndepărtarea insectelor

 

Efecte psiho-mentale

Utilă în stări de oboseală mentală prin efectul răcoritor şi reconfortant. Conferă echilibru, claritate, creşte atenţia.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial nu se va folosi sub nici o formă de către gravide, mamele care alăptează, persoanele alergice la acest produs, copii sub 2 ani, persoane cu tulburări de ritm cardiac. A nu se folosi seara înainte de culcare, datorită efectului de înviorare.

 

ULEIUL ESENŢIAL DE PATCHOULI ( Pogostemon cablin )

Numele Patchouli este de origine hindusă.

Această plantă, originară din Malaezia, are o lungă istorie a utilizării sale terapeutice în medicina tradiţională chineză, indiană, japoneză şi malaesiană, ca stimulent, tonic, antiseptic şi febrifug. In epoca victoriană, atunci când se transportau pe mare din India frumoasele şaluri din caşmir, frunzele de Patchouli se aşezau între ele pentru a le feri de molii. Săculeţii umpluţi cu frunze de Patchouli sunt foarte populari pentru a parfuma lenjeria şi aşternuturile de pat.

Uleiul de patchouli se extrage din frunzele plantei.

 

Acţiuni terapeutice principale : tonic nervos, antidepresiv

 

Alte acţiuni terapeutice : astringent, cicatrizant, antiinflamator, antiseptic, antifungic, afrodiziac

 

Indicaţii principale : afecţiuni ale sistemului nervos : stres, anxietate, depresie

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale pielii

l acnee şi tratarea tenului gras, eczeme, micoze, prevenirea îmbătrânirii pielii şi apariţiei ridurilor, înţepături de insecte

l afecţiuni ale aparatului digestiv : diaree

l altele : afrodisiac

Efecte psiho-mentale

l Aduce căldură şi energie, ajută persoanele să devină mai echilibrate şi obiective.

 

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

ULEIUL ESENŢIAL DE PIN ( Pinus silvestris )

Pinul a fost apreciat de greci şi arabi, care i-au recunoscut calităţile curative. Se folosea în afecţiunile respiratorii sub formă de inhalaţii. S-a constatat că populaţiile care locuiesc în apropierea pădurilor de pin au foarte rar probleme respiratorii.

Uleiul de pin se extrage din frunzele arborelui.

 

Acţiuni terapeutice principale : antiseptic respirator şi renal

 

Alte acţiuni terapeutice : decongestionant, antiinflamator, tonic nervos

 

Indicaţii principale :

 • afecţiuni ale aparatului respirator : răceală, gripă, laringită, bronşită, tuse, sinuzită

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului uro-genital : infecţii şi inflamaţii ale căilor urinare, cistite, prostatite

l afecţiuni ale sistemului osteoarticular : reumatism, artrită, contracturi şi dureri musculare

l afecţiuni ale sistemului nervos : stres, oboseală, nevralgii

l altele : antiparazitar

 

Efecte psiho-mentale

Conferă prospeţime şi claritate mentală, amplifică creativitatea, voinţa.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

 • Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.
 • Candela de aromaterapie : 5-6 picături
 • Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.
 • Masaj
 • Comprese

 

ULEIUL ESENŢIAL DE PORTOCALE ( Citrus aurantium )

Portocalul este originar din China şi India, fiind adus în Europa în secolul XVII. Astăzi el creşte din abundenţă în tot bazinul mediteranean.

Se extrag trei uleiuri esenţiale diferite : din coaja fructului - cunoscutul ulei de portocal, din florile albe - delicatul ulei Neroli şi din frunze - uleiul Petitgrain.

 

Acţiuni terapeutice principale : sedativ, antidepresiv

 

Alte acţiuni terapeutice : tonic amar, stomahic, carminativ, depurativ, uşor colagog, decongestionant hepatic şi splenic, antispastic, antiinflamator, activator al circulaţiei sanguine, anticoagulant

 

Indicaţii principale :

 • afecţiuni ale sistemului nervos : stres, anxietate, tensiuni nervoase, cefalee, vertij, depresie, oboseală

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului digestiv : digestie lentă, dispepsii, colici, flatulenţă, constipaţie

l afecţiuni ale aparatului cardio-vascular : insuficienţă circulatorie

 

Efecte psiho-mentale :

Acest ulei este de ajutor în relaxare, inducerea stării de veselie şi optimism.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

ULEIUL ESENŢIAL DE ROZMARIN ( Rosmarinus officinalis )

Rozmarinul este un arbust care creşte în toată Europa, dar s-a adaptat mai bine zonelor litoralului mediteranean. Aceasta se vede şi în numele său, care provine din două cuvinte latine : ros+marinus, care înseamnă “roua mării”.

Practica arderii de crenguţe de Rozmarin pentru purificarea aerului în spitalele din Franţa s-a menţinut până în secolul XX. Ironia soartei a făcut ca ea să fie abandonată tocmai când stiinţa modernă a demonstrat extraordinarele proprietăţi antiseptice ale acestui ulei.

Uleiul de rozmarin se extrage din ramuri cu frunze şi flori.

 

Acţiuni terapeutice principale : stimulent al circulaţiei cerebrale şi periferice.

 

Alte acţiuni terapeutice : tonic cardiac, antiaterosclerotic, antimicrobian, anticandidozic, antispastic, coleretic-colagog, expectorant, diuretic, adaptogen

 

Indicaţii principale :

 • afecţiuni ale aparatului cardio-vascular : insuficienţă circulatorie cerebrală şi periferică, hipotensiune, tahicardie, hipercolesterolemie

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului digestiv : disfuncţii hepato-biliare, hepatite, colici, balonare, enterocolite

l afecţiuni ale aparatului respirator : răceală, gripă, tuse, otite, sinuzite

l afecţiuni ale sistemului nervos : anxietate, depresie, migrene

l afecţiuni locomotorii : contracturi musculare, mialgii, reumatism articular

 

Efecte psiho-mentale

Un ulei energizant, care amplifică entuziasmul, curajul şi încrederea.

 

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial nu se va folosi sub nici o formă de către gravide, mamele care alăptează, persoanele alergice la acest produs, hipertensiune, epilepsie, copii sub 1 an.

 

ULEIUL ESENŢIAL DE TEA-TREE ( Melaleuca alternifolia )

Tea-tree este un arbore nativ din Australia. Numele său nu are nici o legătură cu cel al arborelui de ceai. Tea-Tree a fost adus în Europa în jurul anului 1927, când însuşirile sale antiseptice au fost rapid recunoscute. In timpul celui de-al doilea Război Mondial, uleiul esenţial de Tea-Tree a fost inclus în trusele militare de prim-ajutor pentru trupele care luptau în zonele tropicale.

Uleiul este un ingredient frecvent utilizat în săpunuri, deodorante, dezinfectante, precum şi în practica chirurgicală şi dentară.

Uleiul de ti-tree se extrage din frunzele arborelui.

 

Acţiuni terapeutice principale : antibacterian, antiviral, antifungic, imunostimulator

 

Alte acţiuni terapeutice : antipruriginos

 

Indicaţii principale :

 • afecţiuni ale aparatului respirator : răceală, gripă, tuse, otite, sinuzite

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului uro-genital : cistite acute şi cronice, uretrite nespecifice, herpes genital

l afecţiuni ale pielii : infecţii, eczeme, afte, acnee, arsuri, negi, veruci, herpes, înţepături de insecte

 

Efecte psiho-mentale

Uleiul esenţial de tea-tree împrospătează, revitalizează, conferă mulţumire şi împlinire.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere. Se administrează de 3 ori pe zi.

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial nu se va folosi sub nici o formă de către gravide, mamele care alăptează, persoanele alergice la acest produs, hipertensiune, epilepsie, copii sub 1 an.

 

 

ULEIUL ESENŢIAL DE TRANDAFIR ( Rosa damascena )

Trandafirul, originar din Asia Mică, probabil din Siria, ţară al cărei nume antic însemna “ţara trandafirului”. În Vechea Persie, se povestea despre legenda privighetoarei, care iubea trandafirul alb. Dar, când Allah a numit trandafirul “floarea regină”, pasărea pripită a coborât degrabă în zbor să o îmbrăţişeze, dar s-a rănit în spinii ei. Din sângele privighetoarei au crescut trandafiri roşii.

Grecii antici spuneau că trandafirul a fost creat de Afrodita, zeiţa iubirii. Se spunea că trandafirii albi au ieşit din spuma mării, care a înconjurat-o când ea s-a născut. Când iubitul ei, Adonis, a fost rănit de mistreţ, din lacrimile ei amestecate cu sângele lui s-a născut un trandafir roşu sângeriu, cu un parfum superb.

Uleiul se extrage din petalele de trandafir. Este nevoie de aproximativ 60 de trandafiri pentru o picătură de ulei esenţial.

 

Acţiuni : calmează emoţiile, îndepărtează stresul, afrodisiac, antiseptic.

 

Indicaţii : stări de agitaţie, nervozitate, încordare psihică, stress, util pentru toate tipurile de piele.

 

Efecte psiho-mentale

Conferă femeii sentimente pozitive despre ea însăşi, eliberează hormonul generator al fericirii ( dopamina ).

 

Mod de întrebuinţare

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

ULEIUL ESENŢIAL DE YLANG-YLANG ( Cananga odorata )

Ylang-ylang înseamnă "Floarea florilor", fiind înălţat la acest rang pentru mirosul său aparte.

Uleiul de Ylang-ylang este un reputat afrodiziac.

In Indonezia, tradiţia cere ca patul de nuntă al tinerilor căsătoriţi să fie presărat cu flori de Ylang-ylang. In Filipine, femeile obişnuiesc să folosească creme de piele având ca bază uleiul de nucă de cocos şi parfum de Ylang-ylang.

Datorită mirosului său deosebit, acest ulei se regăseşte în multe parfumuri de lux cu notă florală sau orientală.

Uleiul esenţial se extrage din florile de Ylang-ylang.

 

Acţiuni principale : sedativ, calmant

 

Alte acţiuni : afrodiziac

 

Indicaţii principale :

l afecţiuni ale sistemului nervos : stres, tensiuni nervoase, depresie

 

Alte indicaţii :

l afecţiuni ale aparatului cardio-vascular : hipertensiune arterială, palpitaţii asociate cu anxietate şi panică

l afecţiuni ale aparatului genital : frigiditate, astenie sexuală, ajută la depăşirea inhibiţiilor şi crearea unei atmosfere speciale, propice relaţiilor de cuplu

 

Efecte psiho-mentale

Acest ulei este potrivit persoanelor foarte ocupate, care muncesc din greu, adesea în condiţii tensionate, stresante, datorită efectului său relaxant, liniştitor, atât pentru trup, cât şi pentru minte.

 

Mod de întrebuinţare

Uz intern : 3-5 picături se amestecă cu o linguriţă de miere.

Se administrează de 3 ori pe zi.

Uz extern :

l Inhalaţii : 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un vas cu apă fierbinte.

l Candela de aromaterapie : 5-6 picături

l Baie : 5-10 picături de ulei esenţial se pun în apa de baie.

l Masaj

l Comprese

 

Testarea eficienţei uleiurilor esenţiale prin

AROMATOGRAME

S-au efectuat în total 105 aromatograme, cu 7 uleiuri esenţiale pe 5 germeni ( E. coli, stafilococ auriu, streptococ beta- hemolitic, klebsiela, proteus ).

95% CIMBRU

86% CUIŞOARE

70% TEA-TREE

65% GERANIU

48% ROZMARIN

44% LAVANDĂ

36% IENUPĂR

l S-a constatat că uleiul esenţial de CIMBRU a fost eficient pe toţi germenii, cu excepţia streptococului beta-hemolitic ( pe care nu a acţionat nici unul dintre uleiuri ).

l Uleiurile esenţiale de CUIŞOARE şi TEA-TREE acţionează în marea majoritate a situaţiilor, fiind eficiente.

l Uleiurile esenţiale de GERANIU, ROZMARIN, LAVANDĂ, IENUPĂR au demonstrat efect antibiotic, dar pentru o eficienţă terapeutică mai mare ar trebui administrate asociate între ele sau cu tea-tree, cuişoare.