Ambliopia „Ochiul leneș”

Ambliopia reprezintă scăderea acuității vizuale la unul sau la ambii ochi și se datorează deseori nestimulării corespunzătoare a ochiului afectat. În mod normal,  vederea este “imprimată” în creier în copilăria timpurie, iar dacă acest proces este întrerupt, ambliopia se instalează. Ambliopia afectează aproximativ 2% din toţi copii, existând deseori un istoric familial pozitiv pentru această afecțiune.

Cu toate că vederea în ochiul ambliop este scăzută chiar și cu ochelari, această afecțiune poate fi reversibilă cu tratament adecvat, ideal  dacă copilul este consultat și tratat sub vârsta de 7 ani.

Cauzele sunt variate și includ: 

■ Strabismul: Atunci când ochii nu sunt aliniați, creierul copilului va selecta imaginea ochiului nedeviat pentru a vedea lumea, în timp ce imaginea ochiului deviat va fi “suprimată “.

■ Anizometropia: Această se referă la o diferență de dioptrii între cei doi ochi. Dacă ochelarii nu sunt utilizați, ochiul care trimite imagini neclare la creier (ochiul cu dioptrii mai mari) este la risc de a dezvolta ambliopie. 

■ Ocluzia: Orice boală oculară care blochează formarea imaginilor pe suprafaţa din spate a ochiului (retina) poate cauza ambliopie (ex: cataracta congenitala, opacităţi corneene sau ptoza palpebrala). 

■ Nistagmusul: Pacienții care prezintă “ochii  jucăuși” nu pot focaliza corect atunci când privesc obiectele, factor ce determină instalarea ambliopiei.

Cu excepţia cazului în care o anomalie oculară este evidentă (de exemplu:strabismul, ptoza palpebrală sau o cataractă densă), ambliopia nu produce semne evidente. Când un singur ochi este afectat, copilul nu se va plânge, de obicei, de vedere înceţoşată și nici nu va prezenta un comportament neobişnuit. Din fericire, în cazul copiilor mici supuși consultației de screening vizual efectuată de un oftalmolog pediatru, ambliopia poate fi detectată și tratată. Metodele de testare ale vederii copilului sunt adaptate vârstei, deci ideea că un copil este “prea mic “pentru a fi adus la o consultație este una eronată.

Da. Cheia pentru un tratament de succes al ambliopiei este detectarea timpurie a acesteia (a se vedea screeningul vizual pentru mai multe informaţii) . În cazul în care ambliopia este cauzată de o deviație a ochiului (strabism), ocluzia (acoperirea cu pansament a ochiului bun) este recomandată, asociată sau nu cu alte metode de tratament. În cazul în care ambliopia este dată de anizometropie (diferența de dioptrii între ochi), sunt prescriși ochelarii, în combinaţie cu ocluzia. Dacă există o cataractă sau alte anomalii oculare, chirurgia corespunzătoare pot fi recomandată.

 

Ocluzia ochiului ”bun” este principala metodă de tratament a ambliopiei și cea mai eficientă. Ea se realizează cu ocluzoare speciale care aderă la pielea din jurul ochilor. Ocluzoarele purtate peste ochelari sunt mai puţin eficiente şi doar ocazional recomandate.

În cazul în care un copil refuză ocluzia, picăturile cu “atropina” pot fi utile în anumite condiţii. Atropina este instilata în ochiul “bun” pentru a “încețoșa” temporar vederea acestui ochi, ceea ce permite copilului să folosească preferențial ochiul cu ambliopie. Indiferent de varianta aleasă, copilul va trebui reevaluat periodic. În general, cu cât copilul este mai mic cu atât mai bine răspunde la terapia ambliopiei. După varsta de 7-8 ani, recuperarea vederii în ochiul ambliop are șanse reduse de reușită .

Nu este neobişnuit ca un copil cu ambliopie sa refuze portul plasturelui. Portul ocluzorului ar trebui să înceapă într-o perioadă când părintele își poate dedica toată atenția copilului,când copilul este odihnit și binedispus. De obicei, primele zile sunt cele mai dificile. Copilul trebuie angrenat în jocuri sau alte activități interesante atunci când se începe portul ocluzorului. Integrarea copilului într-un grup de copii care efectuează același tip de tratament și participarea acestuia la activități de corectare a ambliopiei au adesea un efect benefic și fac copilul mai cooperant.

Nu. Operația poate corecta viciul de refractie (numărul dioptriilor), deviația ochilor (strabismul) sau alte anomalii oculare. Întrucât vederea este un proces care se dezvolta la nivelul creierului, corectia ambliopiei trebuie să includă metode care să stimuleze dezvoltarea vederii ochiului “leneș” la nivel cerebral (ex. ocluzia). Corecția cauzei ambliopiei ar putea ajuta la menținerea pe termen lung a vederii în ochiul “lenes” după încheierea terapiei de dezambliopizare.

În general, ambliopia afectează un singur ochi. Dezavantajos este faptul ca acel copil, mai ales dacă are vederea foarte redusă în ochiul “leneș”, nu va avea vedere tridimensionala si va fi restricționat ca adult de la practicarea anumitor meserii .

 

În cazul în care copilul sau părintele are ambliopie, ar trebui ca fraţii/copii acestuia să fie evaluați de către un oftalmolog pediatru?

Toți frații copiilor diagnosticați cu ambliopie sau copii care au părinți cu un “ochi leneș” ar trebui examinați de către un oftalmolog în jurul vârstei de 1 an.