Obstrucția canalului nazolacrimal

Lacrimile ajută la curățarea și lubrifierea globului ocular. Ele sunt produse de glandele lacrimale și ajung la nivelul ochiului prin mici ducte ce se deschid la nivelul pleoapelor. După lubrifierea ochiului, lacrimile se scurg în mod normal prin două orificii mici (puncte lacrimale), situate la nivelul  colțului interior al pleoapelor (superioară și inferioară). De acolo, lacrimile se scurg în nas prin intermediul canalului nazolacrimal. Acesta este motivul pentru care ne “curge nasul” atunci când plângem!

Sugarii cu obstrucție de canal nazolacrimal au de obicei un blocaj la cel mai îndepărtat capăt al canalului nazolacrimal, imediat înainte de orificiul de deschidere a acestuia în nas, ceea ce împiedica drenajul normal al lacrimilor în nas, cu acumularea lacrimilor la nivelul ochiului. Bacteriile existente la nivelul regiunii oculare au tendinţa să se înmulțească în aceste condiții, provocând o secreție purulentă, mai abundentă la trezirea din somn a copilului .

Aproximativ 6% din nou-născuți se nasc cu o obstrucție de canal nazolacrimal care afectează unul sau ambii ochi și care se poate manifesta tot timpul sau intermitent.

Deoarece copii nu produc lacrimi în primele saptămâni de viață, obstrucția canalului nazolacrimal poate să treacă neobservată la naștere. Următoarele sunt cele mai frecvente semne, însă fiecare copil poate prezenta manifestări diferite:

  • Lacrimile “băltesc” în colțul interior al ochiului copilului;
  • Lacrimile “curg” pe obrazul copilului;
  • Secreție mucoasă sau galbuie la nivelul ochiului;
  • Ochi roșu;

Uneori, aceste semne apar doar când copilul plânge sau dacă acesta este expus la vânt sau frig (condiții ce stimulează producția de lacrimi).

!!! Semnele obstrucției de canal nazolacrimal sunt similare altor boli oculare, unele cu prognostic grav.Consultați întotdeauna un oftalmolog pediatru pentru diagnostic, indiferent de vârsta copilului .

Obstrucția de canal nazolacrimal este de obicei diagnosticată pe baza unui istoric medical complet și a examinarii ochiului copilului de către oftalmologul pediatru.

Tratamentul specific va fi stabilit de medicul oftalmolog în funcție de mai mulți factori:

  • Vârsta copilului, starea de sănătate, istoricul medical;
  • Gravitatea afecțiunii;
  • Toleranța copilului la anumite medicamente sau proceduri.

În numeroase cazuri obstrucția de canal nazolacrimal se rezolvă spontan pană la vârsta de 1 an. De obicei se recomandă un tratament conservator care constă în:

■ masajul sacului lacrimal (aşa cum este demonstrat de către medic).

■ antibiotic sub forma de picături dacă sunt asociate și semne de infecție.

■ sondajul și spălarea canalului nazolacrimal sunt proceduri care se efectuează dacă semnele de obstrucție persistă și sub tratamentul cu antibiotic și masaj local efectuat. Această procedură este efectuată în condiţii optime atunci când copilul este nemişcat și este sub anestezie de scurtă durată pe “mască”, sau sub anestezie locală în cazul celor mici. Nu există incizii sau cicatrici date de această manevră și nici un disconfort ulterior semnificativ. Medicul poate astfel să confirme existența obstrucției și să acționeze asupra ei. Deşi vârsta la care se recomandă primul sondaj rămâne un subiect controversat, rata de succes a intervenției este mai mare dacă sondajul se efectuează înaintea vârstei de 1 an. În cazul în care primul sondaj nu rezolvă problema, intervenția poate fi repetată.

■ La copiii la care nici una dintre metodele de mai sus nu are success se recomandă tratament chirurgical.